Setembre

Frase del mes: #jovullvotar i #jonoacato 

No he pogut triar, em quedo amb una frase del mes que és suma de dos "frases". Aquests dos hashtags ens han portat de cap a moltíssims, han estat la resposta a dues agressions a la democràcia i la cohesió social espanyola i catalana respectivament. La primera ha estat la reacció al #reformazo exprés de la Constitució Espanyola. Allò intocable que costava tant de modificar resulta que ni era tant intocable ni tant difícil de modificar.

I és que de cop hi havia molta pressa, molta, així que han aprovat urgentment una modificació que entra en vigor al 2018. Alguna cosa no acaba de quadrar oi? La reforma no és un detall, limita el dèficit públic en un 0,4% del PIB a l'estat i la demanda sembla òbvia: si s'ha de canviar la constitució i incloure un dels mandats neoliberals, fem un referèndum. Doncs no, el pacte PP-PSOE ha estat nítid.

Resposta de la borsa el mateix dia que s'aprovava al congrés és una de les pitjors baixades de l'any. Vaja. Tot perd el sentit. Us recomano sentir la intervenció de Gaspar Llamazares al congrés sobretot  recomano les veritats indignants que diu entre el minut 4:40 i el minut 7. En fi, moltes coses a dir però que s'han dit àmpliament.

D'altra banda hi ha hagut el #jonoacato, referent a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el model d'immersió lingüística que ha estat l'èxit no només de l'educació al nostre país. I jurídicament ens trobem amb un problema molt gran, a què hem de fer cas, a la llei d'educació o al TSJC? Com pot treure un Tribunal Superior de Justícia una sentència que va contra una llei? No sóc ni molt menys expert en dret però em sorprèn aquesta incongruència...

No podem renunciar al català com a llengua vehicular, senzillament és innegociable i si cal fer desobediència civil, s'haurà de fer. Com en tots els 'innegociables' que ens puguin sorgir pel camí. 

Cançó del mes:  Dream Brother - Jeff Bucley (Grace)

Aquest mes retorno als meus orígens. Una de les meves cançons preferides d'un dels meus cantants preferits. Crec que no es pot afegir gaire cosa més. Us deixo el vídeo d'aquesta cançó en directe (amb un so extraordinàriament bo) a Chicago el 1995.



Recomanació del mes: Retorna Tour

La associació Retorna és una associació que vol promocionar el SDDR, el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn com un sistema de reciclatge més eficient. Des de fa uns dies està fent un tour per deu ciutats espanyoles, -del 15 al 25 de setembre farà una parada a Barcelona- en el que vol demostrar com funciona tant a la ciutadania com a les administracions. Tothom qui s'hi apropi amb envasos (llaunes o ampolles de plàstic de fins a 2l) podrà dipositar-los i rebrà 5cèntims d'euro per cadascun. Podeu seguir el seu perfil del twitter on van explicant com evoluciona aquest Tour.

Per a qui li interessi, us animo a llegir més sobre el SDDR i alguns articles que s'han fet des de diferents costats sobre el sistema, sobre la nova llei de residus que finalment el contempla com a opció:
Llei de residus - Greenpeace
Llei de residus - Retorna
Quién falsea los datos de reciclaje? - Greenpeace

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'agraden les frases d'aquest setembre. Haurem de treballar dur, sobretot fins el 20 de Novembre. Sort i ànims!